Kiszony sok z buraków - przepis do druku

 

Przepis:

 

Etap I. Szybki, prosty i przejrzysty przepis:

- pięć buraków (dużych, najlepiej podłużnych),

- trzy a nawet cztery duże pietruszki,

- jeden olbrzymi seler lub trzy średnie.

- jedna większa cebula (biała lub czerwona)

- jeden czosnek (zalecam polski)

- teraz czas na przyprawy: 5-6 liści laurowych, 10 ziela angielskiego, duża łyżka soli.

- jeden razowy chleb bez dodatków tylko w ostateczności z dodatkami ale tylko z orzechami

- gotujemy 7-8 litrów wody lub kupujemy w butelce niegazowaną

 

Etap II. Przygotowanie

- myjemy wszystkie warzywa

- obieramy warzywa (polecam obieraczkę, z nożem się namęczysz) 

- ponownie myjemy warzywa

- kroimy wszystkie warzywa na drobną kostkę lub plastry (czym drobniej tym lepiej)

- czosnek obieramy i kroimy na plasterki i odkładamy na mały talerzyk

- cebule też kroimy (cebulę dodamy w środek gara)

poniżej przedstawiam wszystkie niezbędne produkty:

- górną skórkę z chleba razowego odkrój i potnij na trze części

- do glinianego lub szklanego gara od 10 litrowego lub 15 litrowego (nie może być metalowy ani plastikowy), wsypujemy trochę pokrojonych warzyw a potem trochę czosnku i trochę przypraw.

- znowu sypiemy trochę pokrojonych warzyw i na wierzch czosnek i przyprawy w ten sposób przekładamy kilka razy np z 3 warstwy

- pokrojoną cebulę dajemy do środkowej warstwy

- sypiemy przyprawy

- na sam wierzch dajemy tylko górną skórkę chleba razowego, gdy są w nim dodatki to należy je powybierać. Resztę chleba można zjeść na śniadanie lub kolację (może być krojony chleb ale wtedy trudniej odciąć skórkę i się rozsypuje przy wybieraniu)

- teraz do wody wsypujemy jedną dużą łyżkę soli i mieszamy do jej rozpuszczenia, po wykonaniu tej czynności zalewamy pokrojone warzywa, prawie po sam brzeg garnka.

- dolewamy przegotowaną wodę lub wodę z 5 litrowej butli kupionej w sklepie (niegazowana)

- teraz najważniejsza czynność - przykrycie. W celu zmniejszenia pleśni na powierzchni należy na warzywa postawić największy talerz aby był zanurzony w wodzie i całość przykrywamy szmatką. Można przykryć pokrywką.

- na koniec przykrywamy czystą suchą szmatką aby ograniczyć przedostanie się brudu z zewnątrz.

- odstawiamy gar w ciepłe, suche i ciemne miejsce i nie odkrywamy przez min 3 dni (max do 5 dni).

- po trzech dniach można odcedzić sok, rozlać go do szklanych słoików - najlepiej do litrowych i wstawić do lodówki przykrywając każdy ze słoików ściereczką (nie wolno ich zakręcać bo cały czas trwa fermentacja). Z 10 litrowego gara mamy 6-7 litrów kiszonego soku.

 

Etap III. Picie i zapasy. Porady ode mnie.

 

Kiszony sok z buraków należy wypić w ciągu max 5 dni potem zmienia się delikatnie smak ale też można go pić.

6-7 litrów soku wystarczy dla 3 osobowej rodziny na 3-4 dni dlatego warto na drugi dzień od przecedzenia pierwszego soku zaplanować kolejne kiszenie, aby nie przerywać kuracji z kiszonego soku z buraków

 

__________________________________________________________________

Uwaga! kiszony sok z buraka pomaga nie tylko na wyżej wymienione dolegliwości ale na wiele wiele innych, dlatego zalecam picie soku nawet dla osób zdrowych, którzy nie mają świadomości, że noszą w sobie jakąś chorobę.

Jeżeli zamierzasz skorzystać z kuracji picia kiszonego soku z buraka zrób badanie krwi, które kosztuje do 15 zł a po 7 dniach od picia tego soku zrób kolejne badania, sam przekonasz się jak silne ma działanie na organizm człowieka!

 

Zalecam picie 1 szklanki dziennie z samego rana i 0, 5 na noc

Nie zalecam picia soku bez opamiętania. Warto też zrobić 2-3 dni przerwy i potem od nowa zacząć picie soku lub zmniejszyć dawkę 0, 5 szklanki dziennie na 4-6 dni

 

Osoby z cukrzycą czy uczuleni na któryś z warzyw powinni zachować ostrożność przy stosowaniu ich w kiszeniu i dawkowaniu.

 

 

 

All rights reserved 2015 || 0.0126
stat4u