Kiszony sok z buraków (kwaszony sok z buraków)
Masz problemy z żołądkiem np. masz wrzody lub inne dolegliwości a chciałbyś raz na zawsze pozbyć się ciągłego bulu? a może masz ochotę na pozbycie się zgagi, która męczy cię przez wiele dni, miesiące, lata? Jeżeli masz niską hemoglobinę lub chorujesz na poważniejszą chorobę? Masz podejrzenia raka? To chętnie wypijaj jak najwięcej soku ale nie wyciskanego tylko kiszonego. Wiele moich znajomych, którzy cierpieli na wymienione przed chwilą dolegliwości otrzymali coś bardzo cennego - zdrowie i radość z życia. Obecnie w moim domu nie ma dnia bez szklanki zimnego napoju - kiszonego soku z buraków.
FILM:
Życiodajny kiszony sok z buraków:
Jak wygląda dzień przygotowań? o to przepis:
Etap I. Szybki, prosty i przejrzysty przepis:
- pięć buraków (dużych, najlepiej podłużnych),
- trzy a nawet cztery duże pietruszki,
- jeden olbrzymi seler lub trzy średnie.
- jedna większa cebula (biała lub czerwona)
- jeden czosnek (zalecam polski)
- teraz czas na przyprawy: 5-6 liści laurowych, 10 ziela angielskiego, duża łyżka soli.
- jeden razowy chleb bez dodatków tylko w ostateczności z dodatkami ale tylko z orzechami
- gotujemy 7-8 litrów wody lub kupujemy w butelce niegazowaną
Etap II. Przygotowanie
- myjemy wszystkie warzywa
- obieramy warzywa (polecam obieraczkę, z nożem się namęczysz)
- ponownie myjemy warzywa
- kroimy wszystkie warzywa na drobną kostkę lub plastry (czym drobniej tym lepiej)
- czosnek obieramy i kroimy na plasterki i odkładamy na mały talerzyk
- cebule też kroimy (cebulę dodamy w środek gara)
poniżej przedstawiam wszystkie niezbędne produkty:
- górną skórkę z chleba razowego odkrój i potnij na trze części
- do glinianego lub szklanego gara od 10 litrowego lub 15 litrowego (nie może być metalowy ani plastikowy), wsypujemy trochę pokrojonych warzyw a potem trochę czosnku i trochę przypraw.
- znowu sypiemy trochę pokrojonych warzyw i na wierzch czosnek i przyprawy w ten sposób przekładamy kilka razy np z 3 warstwy
- pokrojoną cebulę dajemy do środkowej warstwy
- sypiemy przyprawy
- na sam wierzch dajemy tylko górną skórkę chleba razowego, gdy są w nim dodatki to należy je powybierać. Resztę chleba można zjeść na śniadanie lub kolację (może być krojony chleb ale wtedy trudniej odciąć skórkę i się rozsypuje przy wybieraniu)
- teraz do wody wsypujemy jedną dużą łyżkę soli i mieszamy do jej rozpuszczenia, po wykonaniu tej czynności zalewamy pokrojone warzywa, prawie po sam brzeg garnka.
- dolewamy przegotowaną wodę lub wodę z 5 litrowej butli kupionej w sklepie (niegazowana)
- teraz najważniejsza czynność - przykrycie. W celu zmniejszenia pleśni na powierzchni należy na warzywa postawić największy talerz aby był zanurzony w wodzie i całość przykrywamy szmatką. Można przykryć pokrywką.
- na koniec przykrywamy czystą suchą szmatką aby ograniczyć przedostanie się brudu z zewnątrz.
- odstawiamy gar w ciepłe, suche i ciemne miejsce i nie odkrywamy przez min 3 dni (max do 5 dni).
- po trzech dniach można odcedzić sok, rozlać go do szklanych słoików - najlepiej do litrowych i wstawić do lodówki przykrywając każdy ze słoików ściereczką (nie wolno ich zakręcać bo cały czas trwa fermentacja). Z 10 litrowego gara mamy 6-7 litrów kiszonego soku.
Odcedzanie warzyw:
Krok 1. Przygotowanie zestawu do odcedzania: dwa worki na śmieci, ręcznik papierowy, sitko.
Krok 2. Odkrycie gara i wybranie pleśni.
Krok 3.Wybieramy warzywa z kiszonego soku z buraków do worka na śmieci
Krok 4. Odcedzamy kiszony sok z buraków do mniejszych garnków lub do jednego większego, ja miałem te większe zajęte więc użyłem mniejszych. Jak widać na sitku pozostała resztka warzyw.
Krok 5. Gdy mamy lodówkę zapełnioną to pozostaje nam oczyszczenie gara i przelanie soku do niego, można odstawić go na kilka dni w temperaturze pokojowej (szybciej się psuje), w lodówce można przechować go 2 dni dłużej. Ja uzyskałem 7 litrów soku z 10 litrowego gara, nie zalecam używania mniejszej ilości warzyw jak 2, 5kg ponieważ mniej składników jest w kiszonym soku z buraków
- czwartego dnia możemy spokojnie pić schłodzony, zdrowy, kiszony sok z buraków. Należy go wypić w ciągu 5 dni, jeżeli po tym czasie jest jeszcze zdatny do picia to można pić. Sok najlepiej przechowywać w lodówce.
Etap III. Picie i zapasy. Porady ode mnie.
Kiszony sok z buraków należy wypić w ciągu max 5 dni potem zmienia się delikatnie smak ale też można go pić.
6-7 litrów soku wystarczy dla 3 osobowej rodziny na 3-4 dni dlatego warto na drugi dzień od przecedzenia pierwszego soku zaplanować kolejne kiszenie, aby nie przerywać kuracji z kiszonego soku z buraków
Na co pomaga?
- anemia
- nadwaga, otyłość, bulimia
- z problemem nabrania wagi, anoreksja
- nowotwór, rak, guzy, torbiele itp... (jak przyjmujesz chemię to pij co dziennie pół litra kiszonego soku z buraka a wyniki będziesz miał(a) na najwyższym poziomie)
- kondycja, szczególnie dla sportowców (wytrzymałość 17% ponad normalną dla twojego organizmu)
- osłabienie organizmu, lęki
- trzęsące się ręce, drgawki
- duży brzuszek po piwku
- pomaga usunąć zły tłuszcz z organizmu
- rzucenie nałogów: palacze, alkoholicy, picie kawy
- znakomity dla kobiet w ciąży i po porodzie - odzyskanie dawnej formy (Uwaga! kobieta w ciąży musi odstawić czosnek w czasie karmienia piersią, dlatego nie należy go dodawać do kiszenia)
- złagodzenie miesiączki, brak buli brzucha przed i w trakcie, mniejsze krwawienia
- problemy z krążeniem, cukrzycą, sercem (uwaga! świeże buraki lub czysty wyciskany sok z buraka jest zabroniony dla osób z cukrzycą ale nie kiszony - wskazany, sprawdź sam pijąc mniejsze dawki soku potem możesz zwiększyć jak się przekonasz, że to działa)
- wrzody żołądka i inne podobne dolegliwości z przewodem pokarmowym
NOWOŚĆ!
próba I
Ostatnio próbowałem do soku dodać marchew (spisała się, ale zalecam podwojenie ilości soli dla lepszego smaku)
rezultat: sok wyszedł bardzo dobry
próba II
Dodałem dzisiaj kolejne warzywo - rzepa
rezultat: w drugim dniu zaczął śmierdzieć kiszonką, na trzeci dzień przy przecedzaniu dom śmierdział jak w oborze (niestety) ale za to jaki smak i 'siła' jak dla mnie sok wyszedł wyśmienity a wręcz genialny. POLECAM
próba III
Na zimę zwiększyłem ilość cebuli do 5 średnich cebul i 1, 5 całego czosnku (około 10-12 ząbków)
rezultat: bardzo silny i dłużej można go trzymać w lodówce nawet do 10 dni bez utraty smaku (uwaga nie trzymaj soku w dużej ilości poza lodówką bo wtedy szybciej się psuje)
Dlaczego zwiększyłem ilość cebuli i czosnku?
- Zimą częściej można zachorować warto zwiększać odporność.
próba IV
Zwiększyłem ilość cebul ale nie miałem chleba razowego pod ręką dlatego go nie dałem.
rezultat po 3 dniach (72h): sok wyszedł lekko zmieniony pod względem smaku, więcej czuć warzyw niż kiszenia. Wyczuć można każde warzywo z osobna, czy właściwości się zmieniły? ciekawe pytanie. Kolejny raz robiłem z chlebem razowym, lepiej nie zmieniać receptury ale w ostateczności lepiej mieć sok niż nie pić go :)
__________________________________________________________________
Uwaga! kiszony sok z buraka pomaga nie tylko na wyżej wymienione dolegliwości ale na wiele wiele innych, dlatego zalecam picie soku nawet dla osób zdrowych, którzy nie mają świadomości, że noszą w sobie jakąś chorobę.
Jeżeli zamierzasz skorzystać z kuracji picia kiszonego soku z buraka zrób badanie krwi, które kosztuje do 15 zł a po 7 dniach od picia tego soku zrób kolejne badania, sam przekonasz się jak silne ma działanie na organizm człowieka!
Zalecam picie 1 szklanki dziennie z samego rana i 0, 5 na noc
Nie zalecam picia soku bez opamiętania. Warto też zrobić 2-3 dni przerwy i potem od nowa zacząć picie soku lub zmniejszyć dawkę 0, 5 szklanki dziennie na 4-6 dni
Osoby z cukrzycą czy uczuleni na któryś z warzyw powinni zachować ostrożność przy stosowaniu ich w kiszeniu i dawkowaniu.
Ode mnie:
wszelka wiedza, która została zwarta na tej stronie jest przetestowana na mnie a także na szerszej grupie ludzi z różnymi dolegliwościami.